Pomen vode in trdota vode kot ključen pokazatelj njene kakovosti

Voda je zagotovo eden od najpomembnejših virov za človekovo delovanje. Vsak človek more vsak dan zaužiti vsaj dva do tri litra vode, na tak način ostane oseba hidrirana, prav tako pa njegovo telo normalno deluje in iz telesa izloča vse toksine in nečiste snovi, ki se naberejo z vnašanjem hrane in vdihavanjem zraka.

Ravno zaradi pomembnosti kvalitete vode je izredno pomembno, kakšno vodo pijemo in kakšno vodo uporabljamo za vsakodnevno življenje. Sama trdota vode vpliva tudi na našo kožo in na naše delovanje imunskega sistema. Prav tako pa trdota vode vpliva na naše kuhinjske pripomočke, namreč če je voda predrta, potem se vodni kamen prehitro in obilno nabira, kar privede do same okvare kuhinjskih pripomočkov.

Pomen vode in trdota vode kot ključen pokazatelj njene kakovosti

 

Definicija trdote vode

Najlažje opisano oziroma povedano kaj trdota vode je, da je trdota vode naravna lastnost pitne vode, ki pa jo povzročajo različne raztopljene mineralne snovi, ki se v njej nahajajo . Raztopljene snovi vodi dajejo okus predvsem kalcijevi in magnezijevi hidrogenkarbonati iz apnenca in dolomita ter kalcijev sulfat.

Če je trdota vode premočna oziroma domače rečeno, če je voda preveč trda, potem se hitreje nabira vodni kamen, ki je za odstranjevanje in čiščenje zelo trdovraten in težak. Zaradi pogostega nastanka vodnega kamna so se ravno v ta namen razvila različna kemična sredstva in čistila, ki vodni kamen učinkovito uklanjajo in tako gospodinjam prihranijo kar nekaj časa in živcev.

 

Kako izboljšati kvaliteto vode?

Najbolje je, da se za boljšo kvaliteto vode kupijo prav posebni filtri, ki preprečujejo, da bi vodni kamen prišel skozi in tako poslabšal kvaliteto vode. Kvaliteta vode je izredno pomembna tudi pri osebni higieni saj vodni kamen in različne snovi v vodi lahko škodujejo koži in lasem.

Velikokrat imajo ta problem predvsem ženske, saj vodni kamen lasem odvzame lesk ter jih naredi veliko bolj trde.